Friday 29 May 2009

Το κρυφτο ενος χαμογελου…


Το παρακάτω κείμενο είναι μια ιδέα που πηγάζει από μια νέα γνωριμία και την εξελικτική της μορφή μετά από μέρες. Πλήθος από εικονίδια χαμόγελων γέμιζαν τις συζητήσεις μα δεν μπορούσα να υπολογίσω τον λόγο δημιουργίας. Γι αυτό έκανα ένα «gallop» σχετικό με το χαμόγελο. Θα ήθελα να ευχαριστήσω λοιπόν τους συμμετέχοντες: Κωνσταντίνα, Γιώργο, Δανάη, Βάϊο, Αλεξάνδρα, Ευθαλία, Δήμητρα, Χάρη, Χρήστο και Γιάννη από καρδίας।


Τι κρύβεται πίσω από ένα χαμόγελο ενός παιδιού…


- Η αγορά ενός παιχνιδιού από τους γονείς του.

«Μου πήραν για δώρο γενεθλίων το νέο “Bionic” και είμαι πολύ χαρούμενος।»


- Παιδιά μεγαλύτερης ηλικίας κατάλαβαν πως θέλει να παίξει και εκείνο μαζί τους.

«Κάτι παιδιά με άφησαν να παίξω μαζί τους μπάσκετ και τους απέδειξα πως είμαι καλός।»


Τι κρύβεται πίσω από ένα χαμόγελο ενός μαθητή…


- Το ότι την «είπε» στην καθηγήτρια του.

«Έγραψε κάτι λάθος στον πινάκα και την διόρθωσα αμέσως। Όχι που με είχε για τεμπέλη μαθητή η ηλίθια.»


- Η ιδέα του πως τον κάνει σοφότερο όχι μόνο στις σχολικές δραστηριότητες.

«Όταν χαμογελάς γίνεσαι περισσότερο ευφυής। Τα μέρη του μυαλού σου ξυπνούν. Εκπέμπεται μια ενέργεια από την εσωτερική πηγή προς την επιφάνεια, και ετσι κερδίζεις τους ανθρώπους. Κάτι που είναι ίσως το σημαντικότερο στην ζωή μας.»


Τι κρύβεται πίσω από ένα χαμόγελο ενός έφηβου...


- Το ότι ερωτεύεται ξανά και ξανά σαν την πρώτη φορά.

«Χαμογελώ διότι εσύ με κάνεις। Με ακόλουθεις σε κάθε μου στιγμή ακόμα και στον ύπνο μου χαμογελώ διότι με συντροφεύεις στα όνειρα μου. Όποιο χαμόγελο εμφανίζεται αυτή την περίοδο είναι από δική σου ευθύνη. Μπήκες στην ζωή μου και χαμογελώ για την νέα ύπαρξη στον κόσμο μου και για τα μάτια που έχω ήδη ερωτευτεί.»


- Το ότι ελπίζει για κάτι καλύτερο.

«Δεν θέλω οι άνθρωποι να βλέπουν άμυνες αλλά πράξεις। Αυτό θα το πετύχουν με το να μιλούν και όχι να διστάζουν, με το να τολμούν και όχι να φοβούνται, με το να γνωρίζουν και να αφήνονται και τέλος με το να προσφέρουν χαμόγελα στην σκυθρωπή δειλία.»


Τι κρύβεται πίσω από ένα χαμόγελο ενός εργαζομένου…


- Ο σεβασμός που δείχνουν οι συνάδελφοι του.

«Μετά από τόσο καιρό, μου δόθηκε η ευκαιρία να δείξω στο τμήμα μου πως όλοι μπορούμε να γίνουμε μια γροθιά όταν η ανάγκη το επιβάλλει।»


- Η συνείδηση της αξιοκρατίας.

«Στο συμβούλιο των στελεχών αναφέρθηκε το όνομα μου για τον διακανονισμό των εξόδων που με δική μου προτροπή εκτελέστηκε μέσα στο 2008। Ίσως η προοπτική της προαγωγής να μην φαντάζει δα και τόσο μακρινή.»


Τι κρύβεται πίσω από ένα χαμόγελο ενός γονιού…


- Ο ερχομός ενός νέου μέλους στην οικογένεια.

«Οι μαύροι κύκλοι, τα ξενύχτια και η σωματική κούραση δεν είναι τίποτα μπροστά στη χαρά που μου δίνει αυτό το παιδί।»


- Η ανταπόδοση των κόπων μιας ζωής για σωστή παιδεία.

«Χαίρομαι που ο γιος μου είναι πια ικανός να λάβει την ζωή του στα χέρια του। Και η χαρά γίνεται διπλή όταν γνωρίσω πως ένα λιθαράκι στα θεμέλια ετούτε είναι με αγάπη από μένα.»


Λαμβάνοντας υπόψη μας αυτά τα 5 κύρια παραδείγματα παρατηρούμε πως ένα χαμόγελο κρύβει μια πολυδιάστατη αλήθεια. Μια αλήθεια που ξεφεύγει από την πάγια διττότητα που την κυνηγάει η σκέψη μας εδώ και χρόνια. Αν δείτε πραγματικά όμως τι κρύβεται πίσω από ένα χαμόγελο, με τα μάτια της ψυχής ορθάνοικτα εννοώ, θα δείτε ποικίλα συναισθήματα. Πίσω από ένα χαμόγελο ενός ανθρώπου κρύβονται τα ιστορικά δρώμενα της πολυσύνθετης αυτής δημιουργίας. Μπορεί δηλαδή να μη κρύβεται, όπως απροκάλυπτα συνηθίζει να κάνει , η έκφραση ευτυχίας. Πολλά αλλά αισθήματα μπορούν να παίζουν κρυπτό με την αντίληψη του καθενός μας και έτσι να διαστρεβλώνουν την γνώμη μας. Τέλος, ο άνθρωπος είναι ένα βιβλίο μαύρων σελίδων, που μόνο εκείνος ξέρει τι λένε, και αυτοί που προσπαθούν να τις αποκρυπτογραφήσουν είναι εκείνοι που ξέρουν να αγαπούν.

2 comments:

  1. Απίστευτα τραγικό άρθρο..
    Απορώ για μερικούς που νομίζουν ότι έχουν ταλέντο..
    Αγοράκι μου γιατί δεν ασχολείσαι με κάτι άλλο?
    Αυτό δεν σου πάει, πίστεψε με..
    Ξέρω τι σου λέω.
    Καλή συνέχεια...

    ReplyDelete
  2. Ο καθενας εκφερει την γνωμη του φιλε!
    Ειδες πουθενα να γραφω ταλαντουχος blogger και επισημα συγγραφεας και συντακτης?Οχι γιατι αν το ειδες πουθενα εδω μεσα ενημερωσε με για να παω σε κανενα οφθαλμιατρο..Μπας και εγω ειμαι ο τυφλος αναμεσα στους μονοφθαλμους τελικα...
    Τεσπα,σε ενημερωνω πως δεν το κανω ουτε για να δειχτω,ουτε για να ενημερωσω,ουτε για καποια ενεργητικη δραση αλλα το κανω για μενα..
    Τωρα οποιου αναγνωστη του αρεσει καλως να συμπορευθει το ταξιδι μαζι με τις σκεψεις μου..οποιος παλι δεν αρεσκεται σε αυτο που δημοσιευεται σεβαστα ολα τα σχολια εκ μερους του και να ειναι σιγουρος οτι γινονται βασεις για την εξελιξη αυτων των οποιων γραφονται εδω...
    Ευχαριστω και παλι..ο αταλαντος Word's unseen blogger...:D

    ReplyDelete